Galéria
Zöld Böjt a Dami-ban (2. hét)
- 2025. március 12.|JJ
ZÖLD BÖJT CSÍRÁKKAL A DAMIBAN
A nagyböjt első napjaiban csíramagokat áztattunk be néhány tanulóval, azért, hogy tudjunk friss salátaféléket tenni az iskolában fogyasztott szendvicsekbe.
A diákoknak nagyon tetszett az ötlet és önként vállalták a csírák gondozását az iskolai kollégium konyhájában. Áztattak brokkoli-, lucerna-, vöröskáposzta- és retekmagot és az iskolába érkezés után, naponta ellenőrizték a magokat.
Munkájuk elvégzése közben, sokszor csodálkoztak el azon, hogy a magok nem egyformán viselkednek, hogy más a csírák fejlődésének tempója, és, hogy egy rövid idő (4 nap) eltelte után, már fogyasztható is a friss zöldség. Ekkor megfogalmazták észrevételeiket:
- ez egy olcsó és gyors zöldségféle termesztési mód
- egészséges és nem utolsó sorban ízletes élelmet kapunk
- nem kell mindig boltban vásárolni a salátát
- nagyon kevés a hozzáadott munka
Egy igen érdekes megfigyelése is volt a bevont tanulóknak: minden csíra ugyanolyan feltételek mellett másképpen fejlődik.
Ez a megfigyelés alkalmat adott arra, hogy elbeszélgessünk a diákok, emberek, fiatalok különbözőségéről is. Egyforma neveltetés, képzés során sem kerülnek ki egyforma fiatalok a családokból, iskolákból. Mindenkinek megvan a maga „növekedési, érési” időszaka, amikorra értékes emberre tud fejlődni. Természetesen nagyon fontos a türelem, mert előbb-utóbb a „locsolás, átmosás”, a megfelelő környezet és a fény meghozza eredményét.
A böjti időszak számomra egy fontos időszak, amikor sok mindent tanulhatunk a környezetvédelemről, az egymásra való odafigyeléstől, a belső énünkig. Úgy érzem, hogy a tevékenységünkkel elértük ezt a célt is.




